2025 yılının çeyreğini geçirdiğimiz bugünlerde TÜKETİCİ BİRLİKLERİ olarak yeni bir 2025 Dünya Tüketiciler Gününü kutluyoruz. Üyelerimiz ve tüketicinin korunmasında aktif paydaş olan kamu ve özel sektör kurumları ile birlikte, tüketicilerin günümüzde karşılaştığı en büyük zorluklardan bazılarını ele alarak her yerdeki tüketiciler için adaleti, güvenliği ve sürdürülebilirliği sağlamaya çalışmaktayız.

  1. Küresel ve ulusal etkinliklerle tüketici seslerinin yükseltilmesi

Tüketici seslerinin tüm platformlarda tartışmalarda ön planda ve merkezde olmasını sağlamaya çalışmaktayız. Tüketiciyi ilgilendiren birçok yasa ve yönetmeliklerin çıkarılmasında tüketici dernekleri olarak görüşlerimize maalesef son yıllarda hiç başvurulmamaktadır.

Oysa gelişmiş ülkeler ve OECD gibi küresel oluşumlar bu konuda mutlaka tüketici temsilcilerinin fikirlerini almakta, daha tüketici dostu yasa ve yönetmelikler çıkarılmasında tüketicinin hak ve çıkarlarını ön plana almaktadır.

Özellikle günümüzün ne önemli konusu (sorunu) olan dijital ve yeşil geçişler konusundaki politikaları ve ayrıca ürün güvenliğinde işletmelere daha fazla sorumluluk yüklenmesi gerekmektedir.

Yine ülkemiz tüketicisinin en önemli sorunu olan Plastik kirliliğiyle mücadele, bulaşıcı olmayan hastalıkları önleme mücadeleden  finansal okuryazarlığın geliştirilmesi önemli konulardır.

  1. Ulusal ve Uluslararası düzeyde dijital haklar

Dijital haklar konusundaki tartışmayı, düzeltme, veri koruma ve katılım gibi temel endişelere odaklanarak ele almak gerekmektedir. Öne çıkan noktalar arasında, dijital kamu altyapısına (kamu hizmetlerini çevrimiçi olarak sunan sistemler) yönelik tüketici merkezli bir yaklaşım hakkında da çalışmalar yapılmalıdır. Birçok tüketicinin farkında bile olmadığı yeni bir dünya, yeni bir hayat ve yeni gruplar, dijital olarak hiçbir hizmeti anlayamayan gruplar için de yeni politikaların üretilmesi gerekmektedir.

Yine, küresel gizlilik girişimlerini etkilemek için sınır ötesi tüketici düzeltmesine ilişkin araştırmalar yapılmalıdır.

  1. Dolandırıcılıklarla mücadele için finans ve dijitalin bir araya getirilmesi

Modern dolandırıcılıkların birbiriyle bağlantılı zorluklarını ele almak için küresel ortaklar, paydaşlarla konunun ele alınması hükümetler arası bir iş birliği gerekmektedir.

Finansal sistemler ve dijital platformlar arasındaki kritik örtüşmeyi ele alarak, gelişen tehditlere karşı sektörler arası politikalar ve çözümler üretmesi gerekmektedir.

Uluslararası platformlar daha güvenli bir dijital ortam oluşturmalı ve bireylerin dünya çapında çevrimiçi dolandırıcılıktan ve aldatmacadan korunması için politikalar geliştirmeleri gerekmektedir.

  1. Finans alanında yeni politikalar geliştirilmesi

Tüketici ve finans kurumları arasında özellikle tüketicinin korunması için tüketici dostu politikalar geliştirilmelidir. Ülkemize benzeyen ülkelerde uygulanan ve olumlu sonuçlar alınan bazı politikalar incelenerek buna göre politikalar geliştirilmesi elzemdir. Bunun için TUKO-BİR’ in çalışmaları bulunmaktadır.

Bu konuda geliştirilecek politikaların tüketicinin korunması taraflarının her birine hitap eder şekilde ele alınması elzem / kaçınılmazdır.

Zayıf taraf (tüketici), güçlü, örgütlü, ihtisas alanı finans yönetimi olan eğitimli bankalar (Özel ve DEVLET) ve aracı olması gereken kamu.

İlk tüketici yasasının çıkarıldığı 1995 yılında ve daha sonrasında bu konuda epey yol alınmış olmasına rağmen, istenen seviyeye hiçbir zaman ulaşılamamıştır.  

Halen arkanızı döndüğünüzde her dakika bir hak ihlali ile karşılaşmamak mümkün değildir. Bu konuda çok ivedi bir şekilde önlemler alınması elzemdir.

Buna ilave özellikle savunmasız ve bilinçsiz tüketicileri koruyan Aşırı Borçlanma Yasalarının da bir çok gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi devreye girmesi önemlidir. Derneğimiz finans uzmanlarının bu konuda da çalışmaları bulunmakta Consumer International tarafından geliştirilen politika önerileri, yol haritası dikkatle izlenmektedir.

  1. Tüm toplumda sağlıklı beslenme bilinci geliştirmek  

Herkes İçin İyi Gıda yol haritası geliştirilmeli, uygun fiyatlı, sürdürülebilir ve sağlıklı diyetler konusunda toplumsal bilinç oluşturulmalıdır. Yapılan araştırmalarda Obezitenin toplumun her kesimi için ama özellikle gençler, ergenler için kritik seviyede olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu konuda özellikle ilgili bakanlıklar; Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ivedilikle çalışmalar yapmalı ve politikalar geliştirmelidir.

Bu konularda ivedilikle medya kampanyalarıyla tüm topluma ulaşarak farkındalık yaratılmalı, Sürdürülebilir Yaşam Tarzlarına adil bir geçiş için 2025 Dünya Tüketici Hakları Günü’ne bakarken bu başarıları temel alacak politikalar ortaya konulmalıdır.

7. Sürdürülebilir tüketimi ve temiz enerji geçişlerini teşvik etmek

Her platformda tüketici haklarının önceliklendirilmesini sağlamak için çalışmalar yapılmalı, tüm politikalarda İnsan Merkezli Temiz Enerji Geçişleri Komisyonları oluşturulmalıdır. Bu konu sadece bir ülkenin değil aynı zamanda uluslararası komisyonlarda da ele alınmakta / alınmalıdır.

Hükümetler arası Plastik Kirliliği Müzakere Komiteleri kurulmalıdır. Plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik küresel bir anlaşma devreye alınmalıdır. AB’ye aday ülke olarak bu konuda birçok çalışmanın yapıldığını, özellikle derneğimizin de bazı toplantılarına katıldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projelerinin olduğunu biliyoruz.

  1. Savunmasız tüketiciler ön planda tutulmalıdır

Her girişimde- dolandırıcılık, finans, enerji, sürdürülebilir yaşam ve daha fazlası- korunmaya en çok ihtiyaç duyan insanlara odaklanılmalıdır. Özellikle Dijital Finansta Tüketici Sesi, kırılganlığın tüketicilerin bu olaylardan diğer gruplardan daha fazla etkilendiği ve sıkıntıya düştüğü de bir gerçek olup, dikkatlerin bu noktaya çekilmesi önemlidir. Bunun için de daha etkin tüketici politikaları geliştirilmeli, daha güçlü tüketici korumaları için savunuculuk geliştirilmelidir.

Ayrıca, yine kırılgan ve yoksul tüketiciler için, kimsenin geride kalmamasını sağlayarak adil enerji politikalarına öncelik verilmesi gerekmektedir.

Tüm bu sayılan konularda gerek küresel gerekse de ulusal bazda çalışmaları olan

TÜKETİCİYİ KORUMA VE DAYANIŞMA BİRLİĞİ -TUKO-BİR

Olarak tüm tüketicilerin

2025 DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ.