Destek Hattı
+90 312 416 63 17
Adres
Necatibey Caddesi No: 112 P.K, 06100 Çankaya/Ankara, Türkiye
+90 312 416 63 17
Necatibey Caddesi No: 112 P.K, 06100 Çankaya/Ankara, Türkiye
Ankara’da gerçekleştirilen çalıştaya, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel müdürlüğü uzmanları, TUKO-BİR üye ve şubelerinin yanında, tüm Türkiye’den Tüketici Konfederasyonu, Tüketici federasyonları, Dernekleri yoğun ilgi göstermiş ve iki gün süren çalıştayda tüketicinin korunmasında tüketici örgütlerinin ve diğer ilgili tarafların neler yapması gerektiği üzerinde durulmuştur. Özellikle Lobicilik ve Savunuculuk üzerinde durulmuş, etkili savunuculuk teknikleri konusunda uzman bir akademisyen tarafından kısa bir sunum gerçekleştirilmiştir.
EĞİTİM KONULARI
· Kamusal İletişim Stratejileri
· Savunuculuk Eğitimi
· Lobicilik
· Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi
· İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi
· Mali Yönetim Kapasitesini Geliştirme Eğitimi
Başkanımız Prof. Dr M. Hamil NAZİK, Başkan Yardımcımız Mustafa AYDIN ve Yönetim Kurulu üyemiz Mehmet ALTIPARMAK göreve atanması vesilesiyle Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Sn. Avni DİLBER’ e 02 Haziran 2021 tarihinde nezaket ziyaretinde bulunmuş, tüketici sorunları ve çözüm önerileri konusunda görüş teatisinde bulunmuşlardır.
Değerli Tüketicilerimiz,
1962 den bu yana her 15 Mart’ta kutlanmakta olan Dünya Tüketiciler Gününü bu yıl ne yazık ki karamsar bir tablo içinde anıyoruz.
Tüketicilerimiz bir taraftan salgın hastalık bir taraftan yükselen fiyatlar ve küresel ekonomik kriz, bir taraftan da tröstleşen sermayenin haksız uygulamaları ile boğuşmak zorunda kalmaktadır.
Yine kendilerinin de birer tüketici olduğunu unutarak haksız fiyat artışları ve fırsatçı uygulamalarla tüketicilerimizi zorlayan kitlelerle de karşı karşıya geldiğimiz bir dönemin içinden geçiyoruz.
Tüm kesimlerin, tüketicinin ve tüketimin sağlıklı ve güvenilir bir ortama sahip olması ile üretimin ve ekonominin de güçleneceğinin farkına varmasıyla, en kısa zamanda adil bir dengenin kurulmasını temenni ediyoruz.
Küresel uygulamaların ve adaletsiz dayatmaların devletleri dahi zorladığı bu dönemde, ayakta kalabilmenin yegane yolu, birlikte hareket edebilmek; devletler, kurumlar, sivil toplum örgütleri ve her bir tüketicinin aynı amaç için kenetlenmesi ile mümkün olabilecektir.
Dünyada yayınlanan ilk standardı çıkarmış, zamanının en kuvvetli tüketici koruma örgütü olan ahilik geleneğini ve teşkilatını oluşturup yaygınlaştırarak bir dünya imparatorluğunu tesis edebilmiş milletimizin, bu devirde de dünyaya örnek olabilecek bir mücadeleyi başarabileceği inancı ile mutlu, huzurlu, sağlıklı bir gelecek tesis edebileceğimize inanıyoruz ..
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Kağıt üzerinde tüketicilere verilmesi zorunlu garanti belgeleri ve servis fişleri artık elektronik ortamda sunulabilecek.” dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mevcut durumda kağıt üzerinde yazılı olarak tüketicilere verilmesi zorunlu olan garanti belgelerinin ve servis fişlerinin artık elektronik ortamda da sunulmasına olanak sağlandığını bildirdi.
Garanti Belgesi, Satış Sonrası Hizmetler, Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bakan Pekcan, yönetmeliklerde yapılan değişikliklere ilişkin bilgi verdi.
Mevcut düzenlemelere göre, ürünün üreticisi veya ithalatçısı tarafından hazırlanan garanti belgeleri ile servis istasyonlarınca satış sonrası hizmetler kapsamında verilen teslim belgeleri ve servis fişlerinin imzalı ve kaşeli şekilde kağıt üzerinde tüketicilere sunulduğunu hatırlatan Pekcan, satın aldığı ürünün garanti belgesini veya servis fişini kaybeden tüketicilerin uyuşmazlık söz konusu olduğunda mağduriyet yaşayabildiğine işaret etti.
Pekcan, bunun firmalar açısından bürokrasiye ve maliyete neden olduğunu, diğer taraftan içinde bulunulan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde kağıt üzerinde belge uygulamalarının temas riskini de artırdığını ifade etti.
Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla garanti belgelerinin ve servis fişlerinin artık elektronik ortamda da tüketicilere verilmesine olanak sağlayan yasal altyapıyı hayata geçirdiklerini vurgulayan Pekcan, yönetmelik değişikliğiyle yapılan düzenlemeleri şöyle aktardı:
“Yeni dönemde, garanti belgeleri ile ürünün servis istasyonuna teslim edildiğinde verilen teslim belgeleri ve servis istasyonunca düzenlenen servis fişleri kalıcı veri saklayıcısıyla elektronik ortamda tüketicilere verilebilecek.
Tüketicinin talep etmesi halinde bu belgelerin yazılı ve basılı olarak verilmesi zorunlu olacak. Elektronik ortamda verilen söz konusu belgelerde imza ve kaşe şartı aranmayacak.
Mevcut uygulamada olduğu gibi, elektronik ortamda verilen belgelerde de belgenin tüketiciye sunulduğuna ilişkin ispat yükü ürünün satıcısında olacak.
Servis fişleri ve teslim belgelerinin verildiğine ilişkin tüketiciden yazılı olarak veya elektronik ortamda onay alınacak. Tüketicinin onayının alındığının ispat yükü servis istasyonunda olacak.”
TABLET, DRONE, ELEKTRİKLİ KAYKAY VE AKILLI SAATLERDE GARANTİ BELGESİ ZORUNLULUĞU
“Garanti Belgesiyle Satılması Zorunlu Ürünler Listesi”nin de Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği’nde şubat ayında yapılan değişikliklere uyumlu şekilde revize edildiğine dikkati çeken Pekcan, “Bu kapsamda tablet, drone, elektrikli kaykay, akıllı saat ve bileklik, görme engelliler için kitap okuyucu, sanal gerçeklik gözlüğü, ATV araç, motorlu bisiklet, motorlu scooter, yat, akıllı ev ve otomasyon sistemi gibi ürünlerin de garanti belgesiyle satılması zorunlu hale getirildi.” değerlendirmesinde bulundu.
TANITMA VE KULLANMA KILAVUZLARINDA DA DÜZENLEME
Tanıtma ve kullanma kılavuzlarının da elektronik ortamda tüketicilere verilebilmesine imkan sağlandığını belirten Pekcan, yeni düzenlemeyle ürünün veya ambalajının üzerinde bu kılavuza nasıl erişileceğine ilişkin bilgilendirme yapılacağını ifade etti.
Pekcan, tüketicilerin satış sonrası hizmete ihtiyaç duyduğunda doğru ve güncel yetkili servislere ulaşmasını sağlamak amacıyla ürüne ilişkin yetkili servis istasyonlarının ve yedek parça temin edilebilecek yerlerin, üreticinin veya ithalatçının kurumsal internet sitesinde ve Bakanlık tarafından oluşturulan Servis Bilgi Sistemi’nde (www.servis.gov.tr adresli internet sitesinde) yer aldığına ilişkin bilgilendirmelerin de tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer almasının zorunlu hale getirildiğini vurguladı.
Bakan Pekcan, söz konusu yönetmeliklerde yapılan değişikliklerin 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.
24. Tüketici Konseyine Genel Başkan Yardımcımız Mustfa Aydın katılım sağlamıştır.
Web sitemizi kullanarak artık sizlerde haksız fiyat artışını rapor edebilirsiniz. Bunun için gördüğünüz haksız fiyat artışını fotoğrafnını çekmeniz veya bunu yazarak rapor şeklinde bize yollamnız sitemiz aracılığı ile son derece kolay. Siteye ulaşmak için tıklayınız.
COVID-19 adlı virüsün sebep oldugu salgın dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına almış, insanların sağlıklarını, sosyal ve ekonomik yaşamlarını derinden etkilemiştir. Virüsün ne zaman kontrol altına alınacağı tarih henüz kestirilememektedir. COVID-19 sonrası bir çok alanda tüketici hak ihlallerinde artış görülmektedir. Bunlardan en önemlisi de gerekçesiz olarak tüketiciyi ilgilendiren malların fiyatlarında fahiş denilebilecek fiyat artışlarıdır. Bu durumda bir taraf-satıcı haksız kazanç elde ederken, diğer taraf-tüketici malı tedarikte zorlanmakta ya da çok yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmaktadır. Bunun önlenmesi için 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile tedbir alınmaya çalışılmış, tüketicinin korunması ve bilinçlenmesi eksik kalmıştır. Proje kapsamında geliştirilecek uygulamayla tüketiciler haklarını öğrenecek, pazarda buna göre davranacak ve piyasa tüketici lehine olumlu etkilenecektir.
Projede tüketici hak ihlallerinin önlenmesi ve Tüketicilerin Hakları konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Tüketicilerin farkında oldukları ancak bilinçsiz/umarsız olma nedeniyle bir şey yap(a)madıkları, haksız fiyat artışları konusunda bilinçlenmesi, haksız fiyatlara satılan ürünlerin ve satıcıların tespit edilerek, bunun pratik, kolay ve hızlı bir şekilde rapor edilmesi, piyasa denetiminin piyasadaki en önemli aktörü; tüketici ve STKlar tarafından sağlanabilmesi ve ticarette oluşan bu haksızlığın ve yolsuzluğun önüne geçilmesini hedeflemektedir. Tüketiciler alışveriş öncesinde, esnasında veya sonrasında fiyat araştırmaları yaparak haksız olarak artırılan fiyatları projede geliştirilen uygulama ile rapor ettiklerinde, olması gereken piyasa ortalamalarını görebilecektir. Tüketicinin rapor ettiği hak ihlali ilgili resmi kurumlara ileticektir. Tüm ihlal bildirimleri günlük/haftalık/aylık raporlanarak sonucu tüm kamuya açık olup, sonuçları tüm tüketiciler görebilecektir.
Bu kapsamda proje web sitemiz yayına geçmiştir. Web sitesi için tıklayınız.
Kanun ve Uygulama yönetmeliklerin son halini aşağıdaki linkten detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
https://ticaret.gov.tr/data/5d1c99da13b87615344cd4a3/6502_kanun_uygulama_yonetmelik_nisan_2020.pdf
Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular için her yıl parasal sınırlar yeniden belirlenmektedir. Söz konusu parasal sınırlar, 2022 yılı itibariyle şu şekildedir;
görevlidir.
15 430 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar için ise tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz; söz konusu başvuruların tüketici mahkemelerine, tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine yapılması gerekmektedir.